NY BOG

Tænk Læring Digitalt - en samtalebog om fænomener i online læring

Undervisning online er ikke det samme som undervisning, når man er fysisk sammen. Bogen ser nærmere på forskellen gennem fænomener som tid, rum, krop, nærvær, samarbejde, kreativitet og stemning. Hvordan agerer vi, når elever slår kameraet fra? Hvordan designer vi det virtuelle undervisningsrum? Hvordan ser nærvær ud på skærmen? Bogen handler om kulturelle og sociale sider af didaktisk design og læreprocesser, når vi mødes online. Bogen henvender sig til undervisere, uddannelsesledere og -chefer. Online læring er ikke kun en sag for den enkelte underviser. Online undervisning forbinder elever og studerende med Institutioner. Hvordan løser underviseren den opgave? Og hvilke forventninger har ledelsen? Der er brug for et strategisk blik samt tid og rum til eksperimenter og diskussioner. Fænomenerne i bogen er trådt frem af interviews, samtaler, praksis eksperimenter, forskningsbaseret viden og dialoger forfatterne imellem. Med en kritisk og kreativ tilgang bliver det klart at online undervisning er en vigtig undervisningsform, der må udvikle sine egne greb. Fænomenerne er et stærkt udgangspunkt for samtaler om værdier i god online undervisning. Tænk læring digitalt.

Find mere information på bogens hjemmeside www.tænklæringdigitalt.dk

Interview i forbindelse med bogudgivelsen

(Charlotte Cederstrøm, Charlotte Lærke Weitze og Malene Bolding)

Podcast

TÆNK LÆRING DIGITALT

Læring i digitale fællesskaber udspringer af den skaberkraft og erfaring der kan kaldes frem i sociale læreprocesser. Hvad er det for et syn på viden, mennesker og læring? og hvilke metodikker hører til den mekanik, der får det til at køre?

Digitale fællesskaber udvikler sig løbende i interaktion med forskellige faglige miljøer. Bogen “Læring i digitale fællesskaber - voksne og livslang læring” og podcasten “Tænk læring digitalt” har sammen med en lang række praksiseksperimenter været trin på vejen til at skærpe begrebet om dem.

Læringidigitalefællesskaber-voksneoglivslanglæring.png

Læring i digitale fællesskaber

Voksne og livslang læring

Køb e-bogen

BOG:

Læring i digitale fællesskaber - voksne og livslang læring

Læring, kommunikation og samarbejde i digitale fællesskaber og alle andre digitale møder handler om at være nysgerrige sammen, dele viden og etablere relationer.

Kapitel 1: Pejlemærker for livslang læring. Syn på læring hænger uløseligt sammen med syn på samfund og forestillinger om hvad fremtiden bringer. Kapitlet peger på 5 pejlemærker for læring i digitale fællesskaber: Livslang læring, fællesskaber, faglighed, profilering og digitalisering.

Kapitel 2: Arenaer og læringsmuligheder. Kapitlet viser hvordan vekslen mellem at observere og at eksperimentere er en motor for læring.

Kapitel 3: Digitale fællesskaber og andre e-læringsmodeller. Er læring overvejende en individuel eller en social praksis? Er det mål eller muligheder der driver læring? Kapitlet viser en måde at anskue e-læringsmodeller på.

Kapitel 4: Fællesskaber: Kapitlet fokuserer på fællesskabers betydning i læreprocessen, hvordan er fællesskaber drivmiddel i observationer og eksperimenter.

Kapitel 5: Digitale muligheder: Det digitale rum skaber særlige muligheder for læring, både ved at grundlægge nye positioner og ved at tingsliggøre viden og erfaring, så den kan undersøges i fællesskab.

Kapitel 6: Digitale fællesskaber. Hvad kommer til syne i når fællesskaber krydses med det digitale? Læring i digitale fællesskaber kan hjælpe hver enkelt i fællesskabet til at finde sit eget ståsted, udvikle dømmekraft og handlekraft

Kapitel 7: Facilitering af læring i digitale fællesskaber. De nye positioner i læring ændrer det man bruger tiden til, når man er sammen. Hvordan planlægger man et digitalt læringsfællesskab?

Kapitel 8: Uafslutninger. Bogen er et sted at starte på læring i digitale fællesskaber og en invitation til andre om at være med. Kapitlet peger på nogle af de spørgsmål presser sig på.